דפוס בלט

 

דפוס בלט – סקירה כללית


דפוס הבלט מתבצע בשיטת ההדפסה הישירה. מקור ההדפסה בדפוס הבלט היה אותיות בולטות ומכאן נגזר שמה של השיטה. דפוס הבלט ידוע גם בכינויו דפוס הסדר.

 היסטוריה

בערך בשנת 1040, הומצאה שיטת הדפוס הראשונה על ידי פי שנג (Pi Sheng) מסין, מתוך התנסות בהדפסה של כתב סיני מורכב תוך שימוש בכליי חרסינה. במרוצת 200 השנים הבאות הועבר הידע אל קוריאה אשר באותם ימים הייתה נתונה תחת השפעתה הפוליטית והתרבותית של סין. באותן מאתיים השנים התפתחה בקוריאה שיטת ההדפסה של פי שנג, לראשונה הודפסו הדפסות בעזרת השימוש במתכת, תחת השושלת הגוריאנית, בערך בשנת 1230. בשנת 1440 באופן בלתי תלוי הומצאה גרסה נוספת להדפסה בעזרת מתכת בגרמניה על ידי יוהן גוטנברג. ישנם מס` היסטוריונים הטוענים שהיה זה דווקא שותפו העיסקי של יוהן גוטנברג אשר פיתח את טכנולוגית הדפוס.

ליוהן גוטנברג מיוחסת המצאת מכונת הדפוס במערב אירופה, אך עם זאת ידועים הדפסות של תוויות ליין ושמן זית באירופה עוד בימיה של רומא, כמו כן נמצא שגם הדפסה של ספרים הייתה בשימוש בתקופה זו. גוטנברג היה הראשון בשינוי התפיסה לגבי שימושי הדפוס. השימוש שעשה גוטנברג במכונת ההדפסה בנוסף לשיפורים נוספים היו אלה שהפכו את הדפוס התעשייתי לבעל תוצאות מתקדמות הרבה יותר ביחס לכתבי היד שעשו המעתיקים בימים שקדמו לדפוס הממוכן. בעקבות ניסיונו כצורף, עשה גוטנברג שימוש מושכל בידיעותיו הרבות בתחום המתכות. הוא היה למעשה הראשון שיצר את הסגסוגת שהכילה עופרת, בדיל ואנטימון, שהייתה הכרחית ליצור אותיות איכותיות ושבעזרתם הדפיסו ספרים בעלי איכות הדפסה מעולה, אותיות אלו עשויות סגסוגת של מתכות והיו מתאימות לעבודות ההדפסה ועמידות הרבה יותר מאותיות החימר, העץ והנחושת שבהם השתמשו במזרח אסיה. לייצור אותיות אילו גוטנברג השתמש במה שנחשב כיום להמצאתו הגאונית ביותר, תבניות נפרדות לכל אות. הפרדת האותיות היא שהאיצה וייעלה את תהליך היצור והעימוד של המקור ואת תהליך ההדפסה. בנוסף יצר גוטנברג את צבע השמן הראשוני שהיה עמיד יותר מאשר צבעים מבוססי מים שבהם השתמשו בזמן מוקדם יותר. הספר הראשון שהדפיס גוטנברג היה ספר תנ"ך, המכונה ספר התנ"ך של יוהן גוטנברג או תנ"ך גוטנברג. גוטנברג ניסה הדפסה צבעונית לכמה מראשי הפרקים בספר, הדפסה זו מופיעה רק בכמות עותקים מוגבלת מתוך הספרים שהוציא גוטנברג בהדפסה זו. כתב העת מיינז פסלטר (Mainz Psalter) שיצא לאור בערך בשנת 1453, שהודפס תחת שמם של יורשיו של גוטנברג גון פאוסט ופטר סקופר, הדפיס ראשי תיבות באדום וכחול. בנוסף לגוטנברג קיימים אנשים נוספים ברחבי אירופה הטוענים לכתר ההמצאה על מכונת ההדפסה הראשונה, ביניהם לורנס גנזון מהולנד ופנפילו קסטלאדי מאיטליה. מגזין "לייף" כינה את המצאת גוטנברג כ"ההמצאה של האלף האחרון".


 
תהליך

האותיות נוצקו בראש קובייה עשויה עופרת. לכל תו הייתה קובייה משלו, גם לרווח הייתה קובייה נפרדת, יוצרו סדרות אותיות בגדלים שונים, כל סידרה הכילה מספר גדול של אותיות מאותו המין וזאת על מנת שיוכלו בבוא העת להרכיב עמודים שלמים.