דפוס אופסט
דפוס אופסט – סקירה כללית
דפוס אופסט הוא שיטת הדפסה מודרנית. שיטה זו מבוססת על יצירת דמות, שהיא תמונה של הדף המודפס, על לוח אלומיניום דק. הלוח מורכבת על גליל במכונת הדפוס. מכונת הדפוס מצמידה גליל עם צבע דפוס אל הלוח, הלוח מוצמד אל הבלנקט שמוצמד אל הנייר. כתוצאה מהמגע מועבר חלק מהצבע אל הנייר. דפוס אופסט הוא פיתוח ושיפור של הדפס אבן.
לוח האופסט -
בדפוס האופסט שטח פני הלוח מורכב משני אזורים נבדלים: אזורים שיספגו צבע ויעבירו
את הצבע אל הבלנקט ויודפסו (למשל האות עצמה), ואזורים שלא יספגו צבע ולא יעבירו את
הצבע אל הבלנקט ולכן לא יודפסו (למשל השטח ה"לבן" שמסביב לאות).
● הכנת הלוח
בדפוס אופסט נוצר ההבדל בלוח בין השטח המדפיס (האותיות) והשטח הלא מדפיס בדרך שונה, המבוססת על שטחים הצבועים בחומר הידרופובי על בסיס שומני (כמו צבע הדפוס). הלוח נמרח בשכבת אמולסיה. בעבר היו מכניסים את הלוח לשולחן אור מיוחד, תחת נגטיב או פוזיטיב של המקור, ועליו היו מקרינים אלומת אור חזקה. כיום משתמשים בלייזר, בשני המיקרים התוצאה היא זהה כלומר החשיפה לאור או הצריבה בליזר היו גורמות לשינוי כימי באמולסיה. לאחר מכן עבר הלוח, הצרוב\מוקרן, פיתוח בדומה לפיתוח תמונות בצילום, על ידי חומצות ומפתחים. כך למעשה נוצר הלוח כאשר חלקו מכוסה בשכבה שומנית הידרופובית וחלקו לא. החלקים שנחשפו לאור או נצרבו (על ידי לייזר) יתקשו והאמוליסה המוקשת תשאר ותדפיס, בעוד החלקים שלא נחשפו לאור ולא נצרבו האמולסיה תורד בשלב הפיתוח וחלקים אלה לא יודפסו.
● הדפסה
בשלב ההדפסה, מורחת מכונת הדפוס את הלוח במים. מאחר והאותיות צבועות בחומר הידרופובי (שומני), ירטב שטח הלוח ללא האותיות, בעוד שטח האותיות ישאר יבש. בשלב הבא מורחת מכונת הדפוס את הלוח בצבע דפוס על בסיס שמן, אזורי האותיות יקלטו את שכבת ההצבע השומנית מכיוון ששמן נקשר לשמן, ואילו באזורים בהם אין חומר הידרופובי אלא שכבת מים הצבע השומני לא יקלט. בצורה זו נוצרת ההפרדה וההבדלה בין אזורים מדפיסים ובין אזורים שאינם מדפיסים. כעת הלוח צבוע בצבע הדפוס רק במקומות אותם אנו רוצים להדפיס, האותיות, בשלב זה מועברת הדמות, אל גליל הבלנקט, הבלנקט מוצמד אל הנייר ומעבירה אליו את הצבע. השימוש בבלנקט מתווך ומסייע לשמירת הלוח מנזקי שחיקה המתרחשת עקב שימוש ושחיקת החומר עקב פעילות מכנית ובגלל מגע עם הנייר. הבלנקט גם מקל את תהליך תכנון וייצור הלוח, מאחר והוא מאפשר לייצר לוח מקור רגיל ולא לוח בכתב ראי.
יש חשיבות רבה לכמות המים והצבע המוזרמים ללוח. כאשר אחד מהם נמרח בכמות יחסית גדולה מדי, האיזון יופר והסלקטיביות תיפגע, עובדה זו תיפגע באיכות ההדפסה.